Witam, to mój pierwszy post na tym forum, oczywiście temat wymiany oleju to jak zwykle na każdym forum temat rzeka, posiadam także CBR954 także jak gdzieś wcześniej czytałem a przeczytałem wszystkie posty z 24 stron. Była mowa o tym co leją motocykliści, no więc osobiście mam Motula 7100 10w40 Znajomy tankuje i chwali Motul 300V moim zdaniem to działa na zasadzie spamu oraz podatności na reklamę a później już lawinowo bo jeden kupi taki i jest super więc go chwali drugiemu, drugi kupuje, jeździ chwali trzeciemu itd. Więc jak na moje to takie placebo bo co byś nie wlał (spełniające normy) to i tak będzie dobre. Sam osobiście zastanawiam się nad zmianą Motula na Mobil 1 lub Liqui Moly oczywiście 10w40. W oplu to już trochę zgłupiałem bo wychodzi na to że polecane są:
Millers Oils EE Longlife 5w30
RAVENOL LSG 5W30 CLEANSYNTO C3 SM/CF DEXOS2
MOTUL DEXOS 2 5w30 - Co ciekawe Motul 8100 X-Clean FE C2/C3 5W30 to także olej syntetyczny z Dexos 2 a różnica w cenie jest widoczna no chyba że Motul 8100 X-Clean FE C2/C3 5W40 to nie ma różnicy w cenie
Mobil Super 3000 XE 5W30
MOBIL 1 FORMULA ESP 5W30
Castrol EDGE Turbo Diesel FST 5W40
Jest też:
Castrol Magnatec 5W40
EUROL FLUENCE C3 DEXOS2 5W40
SHELL HELIX ECT C3 5W30
Oraz sporo innych i co bym nie wybrał zapewne będzie dobrym produktem, jednak najbardziej przemawia do mnie Castrol z tego tytułu iż ma lepkość 5w40 oraz Dexos2 co lepsza EDGE Turbo Diesel FST jest wyraźnie napisane że jest to olej do Turbo Diesla a nie do jednego i drugiego a z drugiej strony jest Magnatec, który jednak jest dla Benzyny jak i zarówno Diesla, lecz wyraźnie na
https://www.castrol.com/pl_pl/poland/ca ... natec.html pisze:
Nie stosować w silnikach grupy VW wyposażonych w bezpośredni układ wtryskowy oparty na pompowtryskiwaczach lub systemie Common Rail.
*Olej syntetyczny
*Filtr cząstek stałych - olej Low SAPS
*Longlife
*Common Rail
*Spełnia GM dexos2
Ps. piszę bo ostatnio z 20% żywotności oleju zostało mi 5% i zbliża się czas na wymianę... w tym roku zakupiłem jakieś 2-3 miesiące temu Insignię z przebiegiem 214tyś. 2009 160KM sprowadzony od Szwabki.